Ganpro Maker

Maakprojecten van Ganpro.

 

Opentherm gateway
Opentherm gateway

Thermostaat met Opentherm

Warm Huis op afstand

Wanneer je naar je weekend huisje gaat, dan is het in het koude jaargetijde prettig als je de verwarming op afstand kunt aanzetten. Zodat het huisje op temperatuur is wanneer je arriveert. Vorige eeuw kon je alleen ter plekke de thermostaat aan zetten en zat je de eerste paar uren in de kou.  Twintig Jaar geleden werd het mogelijk via de telefoon en een voice response modem de verwarming aan te zetten. Dat systeem werkte, maar wanneer het koud was, had nog wel eens kuren. Dan kwam je dan toch weer in een koud huis.

Trainingstimer

Bij de kano wintertraining werken we een circuitje met oefeningen af. Zoveel seconden werken, zoveel seconden rust, en naar de volgende oefening. Inmiddels zullen er schitterende smartphone apps beschikbaar zijn om een circuit training te timen. Maar in 1989, nu dertig jaar geleden, waren er nog geen smartphones.

Wat wel beschikbaar was, was digitale electronica. Een trainingstimer moest je dan wel zelf bouwen. Dat is de RCC trainingstimer geworden. Na 30 jaar werkt hij nog steeds en is tijdens de laatste wintertraining nog gebruikt.

De electronica van de timer bestaat uit up-down counters, flip-flops, nands en nors. Instellen van de tijden gebeurt met duimwielschakelaars. De schakeling is gemonteerd met wire-wrap techniek.

Als je zo'n trainingstimer nu nog een keer zou willen ontwikkelen, dan pak je een Arduino, een displaytje en een keyboardje. En dan kun je ook nog diverse interval schema's programmeren.

Kantoor koffertje

Koffertje voor naar kantoor. Gebouwd van 5 mm berken triplex. Inmiddels 35 jaar oud en nog altijd in gebruik.  De inhoud is twee A-4-tjes naast elkaar. Inmiddels zijn laptops zo groot dat ze bijna het hele koffertje vullen. Het koffertje is zo stevig dat je er in de trein op kunt zitten wanneer je anders zou moeten staan. Inmiddels zijn de scharniertjes en de sluitingen een keer vervangen.

 

 

Zaagbank

Ok, dan heb je stammen en een mallejan om ze te verslepen. Maar hoe maak je er constructie- of timmerhout van ?  Toen we een flinke verzameling stammen hadden, hebben we wel eens een mobiele zaag laten komen.  Die zaagt in een dag heel wat stammen in balken en planken. Maar je kunt niet voor elke stam de mobiele zaag laten komen.  Je kunt met de stam naar een zagerij gaan, maar dan heb je een stevige aanhanger nodig.

In Zweden hebben ze veel weekendhuisjes met naaldbomen op het terrein. En vaak op een eiland. Met stammen of mobiele zagen slepen is dan ook lastig.  Ze hebben daar de TimberJig bedacht.

MalleJan

Om een bosperceel gevarieerd te houden moet je dunnen en kappen. Soms levert dat mooie stammen op waar je meer mee kunt dan ze in stukken zagen voor brandhout.

Zo'n stam kan honderden kilo's zwaar zijn.  Met alleen handkracht laten die zich lastig verslepen. Echter er is een slim en al erg oud werktuig om stammen op te tillen en te verslepen.  In het Nederlands heet dat een mallejan.

Over Gandalf Productions

Gandalf Productions is een containeraanduiding voor activiteiten en voortbrengselen (producties) van Gandalf. 

Gandalf maakt graag mooie dingen. Daarbij de eisen volgend van de Romeinse ingenieur Vitruvius:

Utilitas: het moet bruikbaar zijn;
Firmitas: het moet constructief in orde zijn;
Venustas: het moet mooi zijn.

Gandalf is een soort van anagram van Gerrit van Dalfsen.

Contact

Locaties:  Rotterdam en Kootwijk