Natuurobservaties

 

 

Zaag heeft schroef geraakt

De huidige rage om nestkastjes op te hangen om de mezenstand te bevorderen ter bestrijding van de processierups, zal de komende 40 jaar menig zaagmeester tot verwensingen brengen.

In ons bosperceeltje hangen een tiental nestkastjes. De laatste 5 jaar zijn een aantal bomen gekapt ten behoeve van uitdunning. Het hout van die bomen hebben we laten verzagen naar balken en planken. Achtergebleven schroeven waarmee de nestkastjes werden opgehangen, hebben tot dusverre drie zaagbladen gekost.

Snotdoekjes

Normaliter kondigen vallende snotdoekjes in de bossen de herfst aan. Snotdoekjes beginnen eerder te vallen dan de bladeren.

Maar nu, terwijl de lente uitbundig uitbreekt, vallen de snotdoekjes weer. Is de natuur uit balans? Of zijn de natuurliefhebbers uit balans ?

Tijdens mijn hardlooprondje door de bossen rond het Kootwijkse zand raap ik terwijl ik ren. Elke week raap ik op dezelfde 8 km een hand vol zwerfafval op. Alle lichaamsopeningen van de bezoekers produceren afval. Opmerkelijk is hoe energiedrank en roken blijkbaar een verzwakte afvalmoraliteit veroorzaken, gezien de weggegooide blikjes, sigarettendoosjes en peuken.

Van tissues hebben natuurliefhebbers misschien het idee dat de natuur die snel afbreekt. Maar tissues blijven weken liggen. Een kadaver wordt door de natuur sneller opgeruimd (zie de blog over het karkas).  Veroorzaakt de (angst voor) corona net als energiedrank en roken ook morele zwakte, gezien de vele snotdoekjes en latex handschoentjes die nu langs de bospaden liggen?  

Ik hoop dat jullie me niet kwalijk nemen dat ik die snotdoekjes nu even laat liggen ?

 

Wild camera

's Zomers worden er in ons grasveld regelmatig putjes gegraven. De graszode wordt opgewipt en er blijft een gat over van 10 cm doorsnee en 5 cm diep.  Waarschijnlijk een beest dat emelten zoekt en vindt.  Maar welk beest ?  Het gat is te groot voor een egel en te klein voor een zwijn.

Onder de afrastering van het terrein zitten op een paar plaatsen uitgegraven onderdoorgangen.  Daar hebben we een wildcamera opgehangen.

Karkas

Tijdens mijn rondje hardlopen in de bossen van Kootwijk zag ik iets ongewoons op het pad.  Ik liep voorbij, maar het intrigeerde me en liep weer terug. Ik herkende het niet direct. Na het verplaatsen van wat stukken begon zich een beeld te vormen. Het was ruige beharing op afgescheurde stukken huid.  Ik keek rond en daar lag hij. Een leeggegeten karkas.

Over Gandalf Productions

Gandalf Productions is een containeraanduiding voor activiteiten en voortbrengselen (producties) van Gandalf. 

Gandalf maakt graag mooie dingen. Daarbij de eisen volgend van de Romeinse ingenieur Vitruvius:

Utilitas: het moet bruikbaar zijn;
Firmitas: het moet constructief in orde zijn;
Venustas: het moet mooi zijn.

Gandalf is een soort van anagram van Gerrit van Dalfsen.

Contact

Locaties:  Rotterdam en Kootwijk

Please publish modules in offcanvas position.