Tijdteam
Tijdteam verzorgde van 2006 tot 2016 sporttijdmetingen voor kanowedstrijden. Tijdteam is ontstaan uit een groep vrijwilligers van de Eindhovense kanoclub Gennepermolen. De kern van de groep bestond uit twee electronica engineers van Philips, Anton van der Kop en Mischa Tryzna. Zij hebben apparatuur ontwikkeld om starts en finishes met fotocellen waar te nemen, en de vaartijden met de computer te verwerken.
Rond 2006 heeft Gerrit van Dalfsen de organisatie en de apparatuur van de groep overgenomen en uitgebouwd. Een belangrijke stimulans was de opening van de wildwaterbaan Dutch Water Dreams (DWD) waar de Nederlandse Kanobond (NKB) de ambitie had Europese slalom kampioenschappen te houden. Met de financiële crisis van 2008 kwamen ook DWD en de NKB in problemen, waardoor de ambities niet gerealiseerd werden.
Tijdteam heeft zijn apparatuur en organisatie gaandeweg uitgebouwd waardoor het de organisatoren van kanowedstrijden op een semi-professionele manier kon ontzorgen wat betreft het verwerken van de inschrijvingen, de sporttijdmeting en de resultaten publicatie.
Na 10 jaar heeft Gerrit van Dalfsen zijn dienstverlening in 2016 om persoonlijke redenen gestaakt. Een deel van de apparatuur is overgedragen naar een nieuwe tijdmeetgroep, kanoslalom.nl, rond de persoon van Maarten Holdrinet. Daarmee hebben we continuiteit kunnen bieden naar de organisatoren van kanowedstrijden.
De wedstrijdsoftware is volledig vernieuwd en in de cloud ondergebracht. De starts, finishes en strafpunten worden nu per smartphone vastgelegd. Maar de fotocellen van Anton en Mischa zijn nog steeds in gebruik en nu gekoppeld aan het RaceGorilla systeem.
Naar de Tijdteam site ...
Bij kanoslalom wedstrijden wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van fotostraal detectie van starts en finishes. De omstandigheden waarin de fotostraal detectie plaatsvindt, stelt eisen aan de detectie apparatuur. De fotodetectoren moeten vrij kort boven het water opgesteld worden in de walkant of de baankant van het wildwater parcours.
Bij de openingswedstrijd van DWD was de fotodetector van een gerenommeerde leverancier binnen een uur doorweekt door opspattend water van de wildwaterbaan. De rest van de wedstrijd werden de finishes met de hand geklokt.
Bij kanoslalom vaart een atleet individueel een slalomparcours. De runtijd tussen start en finish wordt gemeten en de ranking van runtijden plus strafpunten bepaalt de winnaar. Bij nationale en internationale kanoslalom wedstrijden is electronische tijdmeting met fotostraal detectie standaard. Bij die top-wedstrijden zijn de verschillen tussen de runtijden vaak minder dan een seconde. De uitslagen worden op 1/100 seconde getoond, maar de nauwkeurigheid van fotostraal tijdmeting is beduidend minder. Dat leidt ertoe dat er toevalselementen in de ranking zitten.