Zaagbank

Zaagbank

Ok, dan heb je stammen en een mallejan om ze te verslepen. Maar hoe maak je er constructie- of timmerhout van ?  Toen we een flinke verzameling stammen hadden, hebben we wel eens een mobiele zaag laten komen.  Die zaagt in een dag heel wat stammen in balken en planken. Maar je kunt niet voor elke stam de mobiele zaag laten komen.  Je kunt met de stam naar een zagerij gaan, maar dan heb je een stevige aanhanger nodig.

In Zweden hebben ze veel weekendhuisjes met naaldbomen op het terrein. En vaak op een eiland. Met stammen of mobiele zagen slepen is dan ook lastig.  Ze hebben daar de TimberJig bedacht.

De TimberJig is een frame waar je de motorzaag in bevestigt. Het frame met motorzaag schuift over een geleiderail langs de stam. Op die manier zaag je langssnedes (schulpen heet dat). Die TimberJig werkt wel mooi op dikke en rechte sparrenstammen. Maar het bevestigen van de geleiderail aan de stam en het instellen van de zaaghoogte is nogal gekloot. Je kunt dan wel weer voor veel geld een TimberJig zaagbank kopen. Maar die kun je ook zelf maken.

We hadden nog wat balken liggen die eerder met een mobiele zaag gezaagd waren. Daar hebben we een zaagbank van gemaakt. En met een hefschaar om de stam mooi op hoogte te kunnen instellen.

De ervaringen na het proefzagen van een eerste stam:

  • de planken zijn niet maatvast.  
  • de zaagsnede is ruw
  • je verzaagt veel hout vanwege de zaagdikte
  • het zagen gaat niet snel
  • de uitlijning van de geleiderail moet beter

 Conclusie: De zaagbank kun je gebruiken voor het bekanten (rechte kanten maken) van de stam en het opzagen in balken.  Die balken kun je op de cirkelzaag of de lintzaag verder verzagen naar de gewenste diktes  van balkjes en planken.

Overigens, de zaagbank is ontworpen in Sketchup:

Over Gandalf Productions

Gandalf Productions is een containeraanduiding voor activiteiten en voortbrengselen (producties) van Gandalf. 

Gandalf maakt graag mooie dingen. Daarbij de eisen volgend van de Romeinse ingenieur Vitruvius:

Utilitas: het moet bruikbaar zijn;
Firmitas: het moet constructief in orde zijn;
Venustas: het moet mooi zijn.

Gandalf is een soort van anagram van Gerrit van Dalfsen.

Contact

Locaties:  Rotterdam en Kootwijk