Bij kanoslalom wedstrijden wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van fotostraal detectie van starts en finishes. De omstandigheden waarin de fotostraal detectie plaatsvindt, stelt eisen aan de detectie apparatuur. De fotodetectoren moeten vrij kort boven het water opgesteld worden in de walkant of de baankant van het wildwater parcours.
Bij de openingswedstrijd van DWD was de fotodetector van een gerenommeerde leverancier binnen een uur doorweekt door opspattend water van de wildwaterbaan. De rest van de wedstrijd werden de finishes met de hand geklokt.
Na een aantal wedstrijden met deze apparatuur zijn we terug gestapt naar de fotodetectoren die door het Gennepermolen timing team zijn ontwikkeld. Deze apparatuur is spatwaterdicht en het uitlijnen van de fotostraal gaat probleemloos. Deze apparatuur is echter niet op de markt beschikbaar. Om de ontwikkelkennis voor deze apparatuur te behouden en om de de optie van zelfbouw te ondersteunen, heeft Tijdteam een specificatiedocument opgesteld met ontwerpeisen voor fotostraal detectie apparatuur die bruikbaar is kanoslalom tijdmeting.
Lees verder (pdf) : Productontwikkeling fotostraaldetectie - Programma van eisen.
Overigens opgemerkt dat de meetnauwkeurigheid van fotostraaldetectie bij kanoslalom minder is dan de vereiste 1/100 seconde. Zie hiervoor de blog Fotostraal meetnauwkeurigheid bij kanoslalom.