Ringtandwiel 3D geprint

Ringtandwiel 3D geprint

Mijn accuboormachine, een AEG BSE7.2 doet al 30 jaar trouwe dienst.  Een paar maal is het accu pack vernieuwd maar verder liep hij als een zonnetje. Tot hij vorig jaar steeds vaker met een hoop geratel uit zijn snelle stand viel.  Het ringtandwiel waarmee je tussen hoog en laag toerental schakelt, bleek slijtage te vertonen. Een deel van de tanden was weggesleten.

Rondgezocht op internet naar een vervangend tandwiel. Maar helaas, de machine is te oud en er zijn geen onderdelen services voor deze machines (afgezien van de accu's).

De machine dan maar afdanken en een nieuwe kopen?  Of ..?  Zou je zo'n tandwiel 3D kunnen printen?

Om 3D te kunnen printen heb je een printfile nodig, een STL file, die je in het printprogramma van een 3D printer kunt laden. Met het 3D tekenprogramma SketchUp kun je STL files maken.  Dan moet je wel eerst in SketchUp het tandwiel als solid object tekenen.

Daarvoor alle maten van het tandwiel opgemeten en aan het tekenen gegaan. Dat is uiteindelijk gelukt.  Daarbij ben ik wel een paar keer opnieuw moeten beginnen en heb enkele SchetchUp kneepjes moeten leren.

3D tekening ringtandwiel

Een solid object houdt in dat er nergens een kiertje mag zijn waar twee vlakken niet goed op elkaar aansluiten. Dat bleek nog best lastig te zijn. Gelukkig is er een solid inspector die niet-aansluitende vlakken rapporteert.

Een collega van het Repair Cafe heeft ervaring met 3D printen en hij wilde wel een printje proberen. 

Het versleten tandwiel is van nylon gemaakt maar nylon is op 3D printers lastig te verwerken. Second best was ABS en dat was wel mogelijk op de 3D printer.

Er zijn een aantal prints gemaakt, waarbij de eerste paar prints van mindere kwaliteit waren vanwege aanloop/instelproblemen.  Een latere print zag er goed uit, maar paste toch niet zo in de boormachine. 

Het blijkt dat de printer de tandjes niet de vereiste scherpte en diepte kan geven. Met een driehoek freesje in de proxxon/dremel zijn de tandjes aangescherpt en verdiept zodat het ringtandwiel uiteindelijk paste.

3D print ringtandwiel

De groef voor de schakelvork zit niet in de 3D print. Die groef kun je niet printen, omdat je steeds op een voorgaande laag print.  Die groef is later op de draaibank aangebracht.

Daarna het geheel weer samengebouwd, en ja de machine kan weer schakelen tussen twee snelheden.  Op de lage snelheid maakt hij wel meer lawaai omdat het handmatig opfrezen van de tandjes toch niet heel gelijkmatig is gelukt. Maar wellicht zal dat wel inslijten.

Het ABS ringtandwiel zal waarschijnlijk eerder verslijten dan het originele nylon tandwiel, maar dan liggen er nog een paar reserve tandwielen in de de kast.  Als we met deze reparatie de levensduur van de boormachine nog weer een 10 jaar kunnen oprekken, doe ik het ervoor.

 

Over Gandalf Productions

Gandalf Productions is een containeraanduiding voor activiteiten en voortbrengselen (producties) van Gandalf. 

Gandalf maakt graag mooie dingen. Daarbij de eisen volgend van de Romeinse ingenieur Vitruvius:

Utilitas: het moet bruikbaar zijn;
Firmitas: het moet constructief in orde zijn;
Venustas: het moet mooi zijn.

Gandalf is een soort van anagram van Gerrit van Dalfsen.

Contact

Locaties:  Rotterdam en Kootwijk