Ariadne marathon - vastleggen finishes
0. Inhoudsopgave
- 1. Inleiding
- (1.) Inleiding, scherm afdruk, overzicht
- 2. Ariadne A602 instellingen
- (2.1) Finish met Timy
- (2.2) Finish met PC
- (2.3) Handinvoer
- 3. Finish verwerking
- (3.1 ) Normale Finishverwerking
- (3.2 ) Undo en Parkeren
- (3.3 ) Ongeldig finish-tijdstempel weggooien
- 4. Bijzondere finish situaties
- (4.1) Het gefinishte startnummer staat niet in de keuzelijst
- (4.2) Bij een groepsfinish kom je een finish-tijd tekort
- (4.3) De finish is ongeldig
- (4.4) De vaarder is omgeslagen
- (4.5) Een vaarder is niet gestart
- 5. Calamiteiten
- (5.1) Een finishtijd komt niet door in de TijdPC
- (5.2) De TijdPC valt uit
versie Ariadne 514M (2013)
1. Inleiding
Op scherm A602 registreer je de finishes voor afvaart of marathon. Je kunt finishen op basis van de PC-tijd, of op basis van een externe tijdklok (Alge Timy). Op scherm A602 koppel je een finish tijdstempel aan een vaarder.
(Bij het openen van het scherm start Ariadne ook het hulpscherm (A670) dat de verlopen tijd sinds de start toont. )
Volgend schema toont de plaats van het A602 scherm in het Ariadne systeem.
Overzicht positie A602 scherm in Ariadne systeem
Scherm A602 gebruik je op de TijdPC. Je koppelt de finishtijdstempels aan een startnummer en schrijft de gegevens naar de wedstrijddatabase. De AdministratiePC werkt de wedstrijdgegevens om naar wedstrijduitslagen. De publicatiePC haalt via de webserver de finishresultaten uit de wedstrijddatabase voor publicatie op het publicatiescherm. A602 geeft elke finish tevens door naar de internetserver.
2.Drie manieren om een finish vast te leggen
Het vastleggen een finish kun je in Ariadne op drie manieren doen:
- Met de Timy tijdklok. De tijdnauwkeurigheid van de Timy is een milliseconde (0,001). Omdat de finishes toch met de hand geklokt worden, is de feitelijke nauwkeurigheid van een finish niet beter dan 0,1 seconde.
- Met de interne klok van de PC. Hierbij is de tijdnauwkeurigheid beperkt tot eentiende (0,1) seconde.
- Met een stopwatch. De tijd van de stopwatch en bijbehorend startnummer voer je dan handmatig in Ariadne in.
2.1 Finish met Timy
Met de Timy tijdklok van ALGE kun je finishes electronisch vastleggen en op de computer uitlezen en verwerken. De Timy is via de COM-poort en de Ariadne-Timy Interface aan Ariadne gekoppeld. De Ariane-Timy interface is een losstaand programma dat je apart moet starten. Je moet dit starten nadat je Ariadne gestart hebt, omdat het instellingsgegevens uit de aktieve Ariadne haalt.
2.2 Finish met PC
Als je geen Timy beschikbaar hebt, kun je ook op basis van de PC-klok finishtijden vastleggen. Met de handknop op het A602 scherm (HandFinish op PC-tijd) kun je op basis van de PC-tijd finishes klokken.
2.3 Handinvoer
Wanneer je de finishtijden met een stopwatch klokt, kun je die finishtijden handmatig invoeren in het A470 scherm.
Op het handinvoer scherm kun je nieuwe finishes invoeren, en je kunt al ingevoerde finishes wijzigen.
Voor een nieuwe finish voer je een startnummer in, en vervolgens de finishtijd. Het startnummer moet van een bestaande starteenheid/inschrijving zijn, anders zegt Ariadne dat het startnummer niet bekend is. Het wijzigen van al ingevoerde finishes gaat op dezelfde manier, door het startnummer op te geven. Als het startnummer al een finish heeft, toont Ariadne daarvan de finishtijd.
Klik de knop 'Opslaan' om de nieuw ingevoerde finish, of de gewijzigde finish vast te leggen. De wijziging wordt zichtbaar in het rechterboven venster 'Runs'.
Je kunt met de handinvoer geen finishes verwijderen. Wanneer verschillende klokken worden gebruikt voor start en finish, dan kan het zijn dat er een vast tijdverschil bestaat tussen de klokken. In de verwerking naar resultaten kan dat tijdverschil verrekend worden door middel van de offset. Klik het vinkvakje aan als er offset tijd verrekend moet worden. De offset tijd kun je instellen op het A083 Technische instellingen scherm.
3. Finishverwerking
3.1 Normale finishverwerking
Wanneer een finish is binnengekomen via de Timy, of via de PC-finishknop, dan wordt deze getoond in het rechter bovenvenster "Finishes" onder "Tijdstempel". Het tijdstempel krijgt van Ariadne een volgnummer (#).
De finish-tijdstempels staan op volgorde van binnenkomst. De startnummers ernaast staan in volgorde van start.
De belangrijkste taak van de TijdPC-bediener is het toekennen van een startnummer aan de bovenste finishtijd in de Tijdstempelkolom. Dat kan door door het invoeren van het startnummer in het vakje 'Toewijzen startnummer', of door het aanklikken van de knop met het vinkje (V) achter het betreffende startnummer.
Nadat een finish-tijdstempel aan een startnummer is gekoppelt, rekent A602 de vaartijd uit en toont deze in het vak Runs, links op het A602 scherm.
De keuzelijst van startnummers bevat alle ingeschreven starteenheden/vaarders die nog niet gefinished zijn.
3.2 'Parkeren' en 'Undo'
Als er ineens een aantal finishes achter elkaar binnenkomen, kan het ook zijn dat je niet snel genoeg het startnummer van een vaarder kunt achterhalen. Als het finish-tijdstempel daarvan op de bovenste regel komt te staan, blokkeert dit tijdstempel de toekenning van de startnummers aan de overige tijdstempels. In dit geval kun je het tijdstempel waarvan je niet snel genoeg het startnummer kunt achterhalen, 'Parkeren'. Als het te parkeren tijdstempel op de bovenste regel staat, klik dan op de knop P (Park). Het tijdstempel komt dan in het vak 'Geparkeerd' te staan. Als het startnummer van de betreffende vaarder achterhaald is, dubbelklik dan op het geparkeerde tijdstempel. Het komt dan weer op de bovenste regel te staan van het tijdstempelvak. Je kunt er dan het startnummer aan toekennen. (Je kunt meer tijdstempels parkeren, maar hou goed bij welk tijdstempelnummer bij welke vaarder hoort).
Opmerking: Als van een finish-tijdstempel niet snel genoeg bekend is bij welk startnummer het hoort, kun je het tijdstempel ook aan een reserve inschrijving toekennen. Later kun je dan de finishtijd omwisselen naar het werkelijke startnummer. Dit werkt handiger dan de finishtijd te parkeren. Je moet dan wel enkele reserve inschrijvingen hebben ingevoerd.
Als er ineens een aantal finishes achter elkaar binnenkomen, kan het zijn dat een volgordefout gemaakt wordt in het toekennen van startnummers aan finish-tijdstempels. Als je dat tijdig in de gaten hebt, kun je met 'Undo' de laatste startnummer-toekenningen ongedaan maken. De startnummers en finish-tijdstempels verschijnen weer in het vak 'Verwerken van Finishes'. Je kunt vervolgens de startnummers in een andere volgorde aan de finish-tijdstempels toekennen.
3.3. Ongeldig finish-tijdstempel weggooien
Het kan voorkomen dat je een finish-tijdstempel teveel krijgt. Bijvoorbeeld omdat de finisher een keer teveel drukt, maar ook omdat je de finish opstelling wilt testen. Je kunt een finish-tijdstempel weggooien (als deze op de bovenste regel staat) door op de knop x (NV, 'Not Valid') te klikken. (Met Undo kun je deze aktie ook weer ongedaan maken).
4. Bijzondere situaties
4.1 Het gefinishte startnummer staat niet in de keuzelijst.
Een paar mogelijkheden kunnen zich voordoen:
a) Het startnummer is al eerder (onterecht) aan een ander finish-tijdstempel toegewezen. (Het startnummer staat dan al met een vaartijd in het linkerdeelscherm 'Resultaten'. ) Actie: Parkeer het finish-tijdstempel. Schrijf op bij welk startnummer het hoort. Laat uitzoeken wat er aan de hand is. Op de Admie-PC kun je later het tijdstempel aan het goede startnummer toekennen.
b) Het startnummer is eerder voor test gebruikt, en is niet gereset. Het startnummer staat dan al met een vaartijd in het linkerdeelscherm 'Resultaten'. Actie: De status van het statnummer kun je in het linkerdeelscherm 'Resultaten' wijzigen naar 'Restart'. Daarmee komt het startnummer weer in de startnummerkeuzelijst beschikbaar.
c) Er is iets misgegaan bij de inschrijving. De betreffende vaarder is bijvoorbeeld onterecht afgemeld.Of er is een startnummer uitgegeven dat niet op de startlijst stond. Of er is een startnummer dubbel uitgegeven. Actie: Wijs het finish-tijdstempel toe aan een reserve-inschrijving. Zorg dat je daarvoor enkele reserve-inschrijvingen achter de hand hebt met een afwijkend startnummer (bijv 201, 202 etc.) Geef een omschrijving de boot waarbij het hoort (opgeplakt startnummer, type, kleur, naam vaarder). Laat uitzoeken wat er aan de hand is. Op de Admie-PC kun je de finishtijd van de reserve-inschrijving omwisselen naar de rechtmatige vaarder.
4.2 Bij een groepsfinish kom je een finish-tijdstempel tekort
Het komt voor dat een groepje vaarders in een eindsprint door de finish komen. Vaarders kunnen minder dan een bootlengte van elkaar zitten. Als je te snel op de finishknop drukt, kom je in de 'dode tijd' van de vorige finish. Je kunt dan een finish missen. Wees bij een groepfinish hierop bedacht. Stel eerst de finishvolgorde vast van de gefinishte startnummers. Wijs dan de startnummers aan de finish-tijdstempels toe. Probeer vast te stellen van welk startnummer je een finish-tijdstempel mist.Actie: Geef dit door naar de bediener van de Admie-PC. Deze kan één tijdstempel aan twee startnummers hangen. De vaarders die in elkaars 'dode tijd' zaten krijgen dan dezelfde finishtijd.
4.3 De finish is ongeldig
Het kan gebeuren dat je een vaarder finisht, maar dat de finish niet geldig is. Bijvoorbeeld omdat de vaarder net voor de finish omslaat, of omdat de vaarder niet tussen de finishboeien doorvaart.In het laatste geval wil je wel de tijd weergeven, maar die tijd niet laten meedoen in de resultaatranking. Dat kan door een run een status 'Did not finish' of een status 'Disqualified' te geven. Ook is een status 'Hors Concours' (Buiten mededinging) mogelijk als er wel reglementair gefinisht is, maar de vaarder bijvoorbeeld niet de vereiste licentie heeft,of niet in de voor geschreven boot vaart. Actie: De status van de betreffende vaarder kun je in het linkerschermdeel 'Resultaten' in de kolom 'Status' wijzigingen van 'gefinished' naar de gewenste status.
4.4 De vaarder is omgeslagen
Het gebeurt altijd, dat in een wedstrijd iemand omslaat en uitstapt. Bij afvaart zal het bericht hierover van iemand langs het parcours komen. De betreffende vaarder krijgt de status 'Did not finish' (DNF) en heeft geen finishtijd. Actie: Als je het bericht krijgt dat een vaarder is uitgestapt, dan kun je in de Startnummer keuzelijst in de kolom Status (klik bij het betreffende startnummer op knop met pijl omlaag) de status van de run op DNF zetten.
4.5 De vaarder is niet gestart
Het kan voorkomen dat een vaarder niet heeft afgemeld, maar toch niet komt opdagen. Het startnummer blijft dan in de startnummerkeuzelijst staan.Indien bij navraag blijkt dat de vaarder niet gestart is, dan kun je de status van de vaarder op Did Not Start zetten. De vaarder verdwijnt daarmee uit de startnummerkeuzelijst. Actie: Waneer blijkt dat een vaarder niet is gestart, dan kun je in de Startnummer keuzelijst in de kolom Status (klik bij het betreffende startnummer op knop met pijl omlaag) de status van de run op DNS zetten.
5. Calamiteiten
5.1 Een finishtijd komt niet door in de TijdPC (Klokken met de Timy)
Een vaarder komt door de finish, wordt geklokt, maar je ziet geen finish-tijdstempel op de TijdPC. Actie: Kijk in het Ariadne-Timy interface venster of daar een tijdstempel is binnengekomen. Kijk ook op de Timy zelf of daar een tijdstempel is binnengekomen. Afhankelijk van de situatie of de Timy de tijd wel of niet heeft vastgelegd, kunnen er een aantal oorzaken zijn het probleem. Roep Hoofd-Tijdwaarneming.
Als de Timy de finishtijd wel heeft vastgelegd, dan is deze handmatig over te nemen naar Ariadne. Je kunt dan ook blijven finishen terwijl het probleem opgelost wordt. Actie: Laat iemand de finishes die wel op de Timy zijn geregistreerd, maar die niet zijn doorgegeven naar de TijdPC, met het bijbehorende startnummer op een briefje schrijven en doorgeven naar de bediener van de AdminPC.
Laat iemande de finishes die wel op de Timy zijn geregistreerd, maar die niet zijn doorgegeven naar de TijdPC, met het bijbehorende startnummer op een briefje schrijven en doorgeven naar de bediener van de AdminPC. Deze kan de finishtijden handmatig invoeren in Ariadne.
5.2 De TijdPC valt uit
Het kan gebeuren dat de TijdPC uitvalt. Bijv. door de 230V die wegvalt, een disk-crash, een voeding die eruit klapt, door het spontaan resetten van de PC, door het vastlopen van de PC ('bevriezen'), of door een 'blauw scherm' van Windows.. Actie: Roep de Hoofd Tijdwaarneming. Als de Timy nog doorloopt, dan kun je blijven finishen. Leg vast welk Timy-tijdnummer bij welk startnummer hoort. Daarmee kunnen de finishes handmatig in Ariadne ingevoerd worden.
Als er een backup tijdwaarneming parallel meeloopt, dan kunnen daar de finishes verwerkt blijven worden, en kunnen de uitslagen op basis daarvan gemaakt worden.
Change history
date | Ariadne version | change |
---|---|---|
Aug2009 | 4.7.2 | update |
Aug2008 | 4.6.3 | update |
Oct 2007 | 4.5.8 | Update |