Werkinstructie backup tijdmeting
Inleiding
Bij belangrijke kanowedstrijden maken we gebruik van een dubbele tijdmeting. Bij het hoofdtijdmeting meten we de start- en finishtijden met behulp van fotocellen. Bij de backup tijdmeting meten we de start- en finishtijden handmatig met behulp van drukknoppen.
Doel van het backup tijdmeting is controleren van het hoofdtijdmeting op juiste werking, ondersteuning van de hoofdtijdmeting bij het kiezen van de juiste start en finish tijdstempels indien daar onduidelijkheid over bestaat, en het voorzien in vervangende vaartijden wanneer die op basis van de hoofdtijdmeting niet meer achterhaald kunnen worden.
Benodigdheden voor backup tijdmeting
- Tafel, stoel; recht voor de finishlijn. Beschutting tegen wind, zon, regen.
- PC met Canoe123-backup, Backup Timy tijdklok
-
Headset voor communicatie met start en Hoofdtijdmeting
-
Actuele Startlijst
-
Notatieformulier voor vastleggen finishvolgorde startnummers
-
Notatieformulier 15 seconden ploegen
- Contactmogelijkheid voor oproep hoofdscheidsrechter ivm diskwalificatie.
De rol van finish official
De backup handfinisher heeft de formele rol van finish official. De finish official bepaalt het moment van finish, en of er sprake is van een reglementaire finish of niet. De volgende regels gelden daarbij:
9.7. De finish official beoordeelt het moment dat de deelnemer de finish passeert. Het finishmoment voor handfinish is het moment dat het hoofd van de vaarder ( bij C2 het hoofd van de eerste vaarder) de finishlijn passeert.
Bij ploegenwedstrijden geldt als finish het moment dat de laatste vaarder de finishlijn passeert. De finish official stelt daarbij vast of eerste en de laatste vaarder van de ploeg binnen 15 seconden de finishlijn zijn gepasseerd. De finish official wijst 50 strafpunten toe indien de ploeg niet aan deze 15-seconden regel voldoet.
35.1. Een vaarder die een wedstrijd probeert te winnen door het opzettelijk overtreden van de regels wordt gediskwalificeerd.
35.1.1. Indien een vaarder gedwongen wordt de regels te overtreden door toedoen van een derde, bepaalt de jury of hij wel of niet wordt gediskwalificeerd voor de wedstrijd.
35.3. Een vaarder die hulp van een derde ontvangt wordt gediskwalificeerd voor die betreffende serie.
35.4. Een vaarder die zijn boot verlaat wordt gediskwalificeerd voor die betreffende serie.
35.4.1. Het is vaarder(s) op straffe van diskwalificatie niet toegestaan na het verlaten van de boot (in ploegenwedstrijden of C2-wedstrijden van één der vaarders) het parcours verder te bevaren.
35.6. Het passeren van de finishlijn waarbij de romp boven drijft, betekent diskwalificatie voor die serie.
35.7. Iedere vaarder en/of official wiens gedragingen strijdig zijn met een goed verloop van de wedstrijd en een smet op het verloop van de wedstrijd kan werpen, kunnen worden gediskwalificeerd.De backup handfinisher heeft ook een gedelegeerde taak van de veiligheidsofficial. Hij/zij moet er voor zorgen dat er ten alle tijden een vaarder achter de finish is voor eventuele reddingsactiviteiten.
Backup tijdmeting
Het backup tijdsysteem bestaat uit de volgende configuratie:
De backup starter geeft aan de start het eerstvolgende te starten startnummer via het headsetje door naar de backup finisher, die het in Canoe123-backup invoert. Bij de start drukt de backup starter zijn drukknop, waardoor de Timy tijdklok een start-tijdstempel afgeeft naar Canoe123. Bij een finish drukt de backup finisher op zijn finish-drukknop, waardoor de Timy tijdklok een finish-tijdstempel afgeeft naar Canoe123. De backup finisher bewaakt dat in Canoe123 de start- en finish tijdstempels aan het juiste startnummer gekoppeld worden.
Werkruimte Canoe123
De volgende schermafdruk toont de werkruimte in Canoe123 voor tijdmeting.
Normale werkvolgorde:
- Klik in Canoe123 in de menukolom links onder voor Race Results.
- Je krijgt dan bovenstaande scherm. Selecteer in het wedstrijdenoverzicht links boven de gewenste wedstrijd. De start- & resultenlijst toont zich dan in het rechts onderscherm.
- Het eerstvolgende te starten startnummer dat je via het headsetje doorkrijgt van de handstarter, vul je op het rechtsboven scherm in, in de kolom Bib, op de eerst beschikbare vrije regel. In de kolom Start Time ernaast verschijnt dan een klokje. (Tenzij een ander startnummer al op een start ligt te wachten).
- Als Canoe123 een start-tijdstempel van de Timy ontvangt, zet Canoe123 dit tijdstempel op de plaats van het klokje.
- Bij een finish druk je de finishdrukknop in. Daardoor geeft de Timy-tijdklok een finish-tijdstempel naar Canoe123, die dat op plaats van het klokje in de finishkolom zet. Canoe123 rekent de vaartijd uit en zet die in de kolom Total.
- Schrijf het gefinishte startnummer op het finishvolgorde formulier
- Als de vaartijd OK is, klik je op het hokje OK. Canoe123 legt de vaartijd vast in de resultatenlijst (rechteronderscherm), en verwijdert de regel voor het betreffende startnummer uit het rechtsboven ('on course') scherm.
Opmerkingen:
- Wanneer je met de drukknop een finish afdrukt, zul je normaliter de finishbeep van de hoofdtijdmeting horen. Je krijgt geen duidelijk signaal dat de drukknop een finishpuls heeft afgegeven. De Timy tijdklok geeft een piep, maar die gaat verloren in het geraas van het water. De enige manier waarop je kunt zien dat de drukknop een puls heeft afgegeven, is dat in Canoe123 een finishtijd is verschenen. (En verbetering van dit punt staat op de wensenlijst.)
- De backup tijdmeting richt zich op de vaartijd, (nog) niet op strafpunten. Die blijven bij de backup tijdmeting alle op nul staan.
- Canoe123 staat ingesteld als Backup ( zie onderbalk scherm). Dat houdt in dat alle functionaliteit beschikbaar is, maar dat Canoe123 geen tijdberichten op het netwerk zet. (Backup luistert alleen).
- Hou het aantal regels in het rechterbovenscherm alleen beperkt tot vaarders die in de baan zijn. Als je deze regels niet met OK wegklikt, loopt het geheugen van de PC langzaam vol, waardoor deze trager gaat reageren.
Neventaken:
De backup finisher heeft direct zicht op de finish fotocellen van de hoofdtijdmeting. De backup finisher houdt de goede werking van de fotocellen in de gaten. Bij elke finish moet de finishbeep afgaan. De backup finisher zit ook direct naast het LA5 kastje van de hoofdtijdwaarneming. Wanneer dit constant begint te piepen dan zijn de fotocellen niet meer goed uitgelijnd, of zijn de batterijen zwak geworden. Roep in deze gevallen direct de tijdteam technicus.
Bijzondere gevallen
De vaarder heeft de run afgeboken.
De vaarder is gestart, maar heeft tijdens de run zijn boot verlaten. Er komt dus geen finish. Deze vaarder geeft je de status DNF (Did not finish):
- Klik in het rechterbovenscherm eerst ergens op de regel van de betreffende vaarder (bijv. op Bib). Daarmee is de vaarder geselecteerd.
- Selecteer dan in de keuzebox onder 'Out' (in de menubalk van het rechter bovenscherm), de keze 'DNF'. De vaarder verdwijnt dan uit het rechterbovenscherm, en krijgt in het rechteronderscherm de status 'DNF'.
Vaarders hebben elkaar ingehaald.
De vaarder (startnummer) die je aan ziet komen varen is niet de vaarder waarbij in Canoe123 in het rechterbovenscherm het klokje in de finishkolom staat. Als je nu met de drukknop afdrukt voor finish, komt de finishtijd bij de verkeerde vaarder te staan. Je moet zorgen dat het klokje van de finish op de regel van de juiste vaarder komt te staan:
- klik met de andere muisknop in de finishkolom op de regel van de juiste vaarder die gaan finishen. Het klokje verspringt naar die vaarder.
- Finish de vaarder met de drukknop. De finishtijd komt nu bij de juiste vaarder te staan, en de vaartijd wordt correct berekend.
Verwisselen van finishtijden.
Je bent niet tijdig genoeg in staat geweest het klokje van de finishtijd naar een andere regel te verplaatsen toen een ander vaarder dan verwacht over de finish kwam. Achteraf kun je de finishtijd nog aan de juiste vaarder koppelen.
- Maak de finishtijd van de vaarder die je wilt corrigeren leeg (de finishtijden zijn daarmee niet weg. Canoe123 heeft de finishtijdstempels nog ergens achter de hand.)
- Klik in de bovenbalk van het rechterbovenscherm op 'Recover Timing Impulse' . Je krijgt dan een overzicht van alle tijdstempels. Dubbelklik op het juiste tijdstempel voor de vaarder die je wilt corrigeren. Canoe123 neemt het tijdstempel over als finishtijd voor de te corrigeren vaarder.
- Als je twee finishtijden wilt wisselen, voer je stap 1 en 2 twee keer uit, voor elk van de te wissel vaarders
Je bent vergeten een vaarder met de drukknop te finishen.
Je was misschien even afgeleid, je hoort de finishtoeter en je realiseert je dat je de finishdrukknop niet hebt ingedrukt.
Helaas, deze tijd krijg je niet meer terug. Maak er aantekening van, selecteer in het rechterbovenscherm de regel van de betreffende vaarder (klik bijv. op Bib), en klik in de menubalk van het rechterbovenscherm op 'Remove from Course'. De vaarder verdwijnt uit het rechterbovenscherm, en krijgt geen vaartijd in het rechteronderscherm. Hopelijk heeft de vaarder wel een tijd in het hoofdtijdsysteem.
Je drukt op de finishknop, maar krijgt geen vaartijd.
Er zijn gevallen bekend dat de drukknop waarmee we handmatig de start en finish afdrukken, soms geen puls geven. Druk de knop altijd goed middenop.
Je hebt in dit geval geen finishtijd. Maak er aantekening van, selecteer in het rechterbovenscherm de regel van de betreffende vaarder (klik bijv. op Bib), en klik in de menubalk van het rechterbovenscherm op 'Remove from Course'. De vaarder verdwijnt uit het rechterbovenscherm, en krijgt geen vaartijd in het rechteronderscherm. Hopelijk heeft de vaarder wel een tijd in het hoofdtijdsysteem.
Controleer de finishknop met een testfinish. Als er een vaarder in de baan is, zal die als finish het tijdstempel van de testfinish krijgen. Maak in het linkerbovenscherm de finish voor die vaarder weer leeg, en plaats er met de andere muisknop het klokje weer terug.
Als de testfinish ook faalt, roep dan de tijdteam technicus.
Je ziet een vaarder aankomen die niet in je rechterbovenscherm staat.
De handknop voor de start kan gefaald hebben, of de starter is vergeten de startknop in te drukken. Als de vaarder die aankomt niet in je rechterbovenscherm staat, finish dan niet. ( Twijfel je, kun je bijvoorbeeld het startnummerhesje niet goed lezen, finish dan wel. Finishtijdstempels zijn altijd achteraf te verwisselen.)
Maak aantekening van het geval. Vraag de handstarter via het headsetje of hij de startknop gedrukt heeft.
Controleer, wanneer je van de handstarter een te starten startnummer doorkrijgt, dat je van de vaarder ook inderdaad een start-tijdstempel krijgt. (Bij een start hoor je een tik op het headsetje).
Nastart
Het kan voorkomen dat een vaarder voor een run opnieuw mag varen. Selecteer in het rechterbovenscherm onder Race de betreffende run. Vul onder Bib het startnummer in. Canoe123 geeft dan in rood de waarschuwing 'OVERWRITING RESULTS!'
Start en finish de vaarder op normale wijze. De nieuwe vaartijd komt in het rechteronderscherm te staan.
Onwaarschijnlijke vaartijd
Wanneer je na het afdrukken van een finish een vaartijd ziet verschijnen die sterk afwijkt van de andere vaartijden (met name ingeval van een beduidend kortere vaartijd), kijk dan de start- en finish tijdstempels na in het 'Impulse Log' scherm. (Zit achter de knop 'Recover Timing Impulse' in de bovenbalk van het rechterbovenscherm.) Mogelijk heeft de start- of finish drukknop twee pulsen afgegeven, of heb je twee keer gedrukt, of heb je per ongeluk een keer de start- of finish drukknop ingedrukt. Wanneer er extra tijdstempels te zien zijn, probeer dan de juist tijdstempels aan de startnummers te koppelen. (Het scherm Impulse Log verlaat je door ergens in het linksbovenscherm te klikken.)
Vind je geen extra tijdstempels, controleer of de tijdstempels in Canoe123 overeenkomen met de tijdstempels op de Timy tijdklok. Vergelijk eventueel ook de tijdstempels met de hoofdtijdmeting. Roep de tijdteam technicus om uit te zoeken wat er aan de hand is.
Het hoofdtijdsysteem geeft geen finishsignaal
Er komt een vaarder over de finish, je drukt af voor backup, maar je hoort geen finishbeep van de hoofdtijdmeting. Controleer bij de finisher van de hooftijdmeting of een fotocelfinish is binnengekomen. Roep de tijdteam technicus om te controleren of de fotocelfinish nog werkt (door een testfinish te maken).
Het komt soms voor dat de vaarder onder de finishstraal doorduikt. Als op grond van de testfinish blijkt dat de finishlijn fotocel goed werkt, ga verder met finishen. Roep de publicator om de backup vaartijd voor de betreffende vaarder over te nemen.
Als de testfinish ook geen finishimpuls geeft, zie dan hieronder onder Calamiteiten.
Calamiteiten
Er kunnen verschillende dingen mis gaan, waardoor het tijdwaarnemingssysteem niet meer werkt. Een aantal gevallen worden hieronder besproken.
De finishlijn fotocel raakt ontregeld
Omdat de backup handfinisher vanwege zijn handfinish direct zicht heeft op de finishlijn, is een van de taken van de handfinisher de juiste werking van de fotocel finishlijn in de gaten te houden. Het kan voorkomen dat de finishlijn fotocel ontregeld raakt, doordat bijvoorbeeld iemand over het aansluitsnoer struikelt, of doordat een kanovaarder of een raft tegen de fotocel of de reflector vaart. Als de fotocel finishlijn ontregelt raakt, gaat het LA5 kastje konstant piepen. De hoofdtijdmeting krijgt nu geen finishpulsen meer binnen.
Roep direct de hoofd tijdwaarneming en of de tijdteam technicus. Informeer via de headset de finisher van het hoofdtijdsysteem en de starter over de situatie. Leg het starten stil. Finish de vaarders die nog in de baan zijn met de backup handfinish.
Het LA5 kastje begint intermitterend te piepen
Wanneer de batterijspanning van het LA5 kastje te laag wordt, geeft het om de zoveel seconden een piep. Het lampje op het kastje knippert. Informeer de tijdteam technicus. Het probleem is in eerste instantie nog niet urgent. Probeer het LA5 kastje of de batterijen te verwisselen in de eerstvolgende pauze.
De 230 V spanning valt weg
Je zult is in eerste instantie merken doordat het hulpscherm wegvalt. De laptop-PC en de Timy blijven op hun accu doorlopen. Je kunt vooreerst blijven finishen. Je zult wel moeten overschakelen van het externe scherm naar het laptop scherm.
Roep de hoofdtijdwaarneming en de tijdteam technicus. Controleer bij de finisher van het hoofdsysteem of die ook een voedingsspanningsprobleem heeft. Als de hele tijdkamer een 230V probleem heeft, leg dan het starten stil. Het hoofdtijdsysteem kan nog korte tijd op de UPS blijven draaien. Finish de vaarders die nog in de baan zijn.
Je verbinding via de headset valt weg
Je hebt via je headset geen verbinding meer met de hoofdsysteem finisher en de starter. Roep de tijdteam technicus. Wanneer de hoofdsysteem finisher nog wel contact heeft met de starter, laat dan de hoofdsysteem finisher de te starten startnummer roepen. Als ook de hoofdssysteem finisher geen contact meer heeft met de starter, roep dan de hoofd tijdwaarneming. Als de starter geen contact meer heeft met de finish, dan moet zal starter het starten stilleggen.
De backup PC / Laptop loopt vast
Wanneer Canoe123-Backup op de backup-PC niet meer reageert, roep dan de tijdteam technicus. Ga ondertussen wel door met finishen. De Timy blijft deze vastleggen. Noteer de tijdpuls nummers van de Timy op je startlijst, bij de betreffende startnummers. De tijdteam technicus zal proberen via een restart het backup tijdsysteem weer werkend te krijgen.