Logisch gegevensmodel

Inleiding

In het logisch gegevensmodel wordt vorm gegeven aan de feitelijke administratie. Hierbij wordt bepaald welke tabellen moeten worden aangelegd om de in het semantisch gegevensmodel gespecificeerde gegevensbehoefte te kunnen representeren en wat er dan in de verschillende tabellen moet worden geregistreerd.

Je kunt tabellen vergelijken met kaartenbakken. Elke tabel bevat ‘kaarten’ over een onderwerp (een objecttype). Elke kaart bevat de gegevens over een object (entiteit).

De beschrijving van de opslagstructuur van het geautomatiseerde gegevensbeheersysteem (meestal kort gezegd: de database) noemen we het fysieke gegevensmodel. De omzetting van sematische gegevensmodellen naar fysieke gegevensmodellen is, met inachtneming van alle eisen die aan fysieke (database) gegevensmodellen moeten worden gesteld, een omvangrijke en complexe activiteit. Het is daarom wenselijk om deze omzetting in verschillende stappen te laten uiteenvallen. In onze gegevensmodelleringsmethode wordt deze omzetting in twee stappen uitgevoerd.

In de eerste stap gaan we ervan uit dat de gegevens worden opgeslagen in zogenaamde genormaliseerde tabellen. De reden hiervan is, dat dergelijke tabellen een eenvoudige structuur hebben waardoor het beheer van de gegevens eenvoudig (maar ook efficiënt) wordt. Deze stap resulteert in het logische gegevensmodel (tabellenmodel).

In de tweede stap wordt dit tabellenmodel omgezet naar bestand- of database-structuren. Deze omzetting is afhankelijk van de hulpmiddelen die worden ingezet. Zo kunnen DBMS-en zijn opgezet volgens onder meer een hiërarchisch, een netwerk- (CODASYL) of een relationeel concept.

In dit hoofdstuk wordt de omzetting van een semantisch gegevensmodel naar een model van tabellen behandeld. De tabellen vormen een gegevensmodel doordat de gegevens worden gerepresenteerd in de vorm van met elkaar samenhangende tabellen. Deze tabellen vormen in combinatie met de t.a.v. de gegevensverzameling geldende regels en de t.a.v. de gegevenstypen gedefinieerde domeinen een logisch gegevensmodel.

Een logisch gegevensmodel kan worden afgeleid uit een semantisch gegevensmodel. De koppeling tussen een semantisch gegevensmodel en een logisch gegevensmodel ontstaat door van elke tabel in het tabellenmodel aan te geven:

Het logisch gegevensmodel is onafhankelijk van de specifieke technische hulpmiddelen. Dit betekent dat indien een gegevensbeheersysteem na verloop van tijd moet worden aangepast aan nieuwe technische hulpmiddelen die beschikbaar zijn gekomen (bijvoorbeeld een nieuw DBMS), in beginsel het semantisch gegevensmodel noch het logisch gegevensmodel behoeven te worden aangepast. Het fysiek gegevensmodel, dat wel hulpmiddelafhankelijk is, moet natuurlijk wél worden aangepast.

Verder lezen: