Afbeeldingsparadigma

Als we vorm geven aan de administratie, maken we onderscheid tussen de modellen van de bedrijfsvoering die door de administratie ondersteund wordt, en de modellen van de informatie die in de administratie omgaat. De relatie tussen deze twee soorten modellen beschrijven we in het afbeeldingsparadigma.

Daarin worden twee systemen onderscheiden: het reële systeem en het informatiesysteem. Het reële systeem modelleert de bedrijfswerkelijkheid en bevat de objecten. Als van een object gegevens worden vastgelegd – en het object dus een entiteit is -, gebeurt dat in het informatiesysteem. Het informatiesysteem bevat dus entiteitbeschrijvingen.

De overgang van reëel systeem naar informatiesysteem gebeurt door middel van de waarneming. Andersom, de beïnvloeding van het reële systeem door het informatiesysteem, zien we sturen en informeren. Dat laatste vormt tevens de reden om een informatiesysteem in het leven te roepen.

Een informatiesysteem bevat afbeeldingen van de entiteiten, entiteitbeschrijvingen, en dus niet de entiteiten zelf. Je stopt geen ‘klant’ in een administratie, maar gegevens over een klant!