Ariadne index page

 

 

Ariadne - Help pages

A600

Verwerken van starts en finishes voor slalom runs

Ariadne Time - bedieningshandleiding

0. Inhoudsopgave

Ariadne 458S


1. Inleiding

Met het Ariadne scherm A600 (AriadneTime) verwerkt je starts en finishes en bereken je de vaartijden. Bij het openen van het scherm zoekt het verbinding met de Timy tijdklok en met de Startpost en de Finishpost. A600 ontvangt starts en finishes van de Timy en ontvangt startaanvragen van de Startpost. Met het A600 scherm koppel je deze gegevens aan de juiste run. Volgend plaatje geeft een schermoverzicht.

 

2. Ariadne A600 instellingen

2.1 Verbinding met de Timy tijdklok

Bij het openen van het A600 scherm kijkt Ariadne op de usb-poort of de Timy tijdklok is aangesloten. A600 geeft de Timy status rechtsonder in het scherm weer. Als de Timy is aangesloten zie je de Timy tijd tikken.

Mocht tijdens de tijdwaarneming de verbinding met de Timy verloren gaan, dan wordt dat in het Timy statusveld gesignaleerd.

Wanneer je het A600 scherm sluit, dan wordt ook de usb-verbinding met de Timy afgesloten.

Wanneer geen Timy is aangesloten, dan is het mogelijk om met de knoppen met het klokje erop starts en finishes te genereren op basis van de PC-systeemklok. (Dit alleen voor test en training te gebruiken).

2.2 Verbinding met Startkastje en finishkastje

Bij het openen van het A600 scherm kijkt Ariadne op de com-poort of het Startkastje en het Finishkastje zijn aangesloten. A600 geeft links en rechts onderin het scherm de Startpost status en de Finishpost status weer. . ( De com-poort is in te stellen op het scherm 'Technische systeeminstellingen'.)

Wanneer je het A600 scherm afsluit, dan wordt ook de com-poort verbinding met het Startkastje en het Finishkastje afgesloten.

Wanneer geen Startkastje is aangesloten, dan kun je toch startnummers voor start aanvragen via de Handinvoer startnummer in het vak Starts.


3. Normale start- finishverwerking

3.1 Verwerken startnummeraanvraag

Het startkastje vraagt aan de TijdPC om een startnummer te mogen starten. Scherm A600 toont de startnummeraanvraag in het vak Starts. Na goedkeuring van het startnummer en na het verstrijken van het startinterval geeft de TijdPC het startkastje toestemming om te starten. Normale boodschappen zijn: ( 32 is hier een startnummer)

  • 32 - Startnummer OK. Wacht op startinterval
  • 32 - Startnummer mag starten

Na de start koppelt A600 het startnummer aan de starttijd en toont het startnummer als gestart in de run-tabel.

Het verwerken van startaanvragen en het vastleggen van starts verloopt automatisch tussen het startkastje en de TijdPC/Ariadne/A600. Het vraagt geen handelingen van de TijdPC-bediener, alleen bewaking.

Voor de behandeling van uitzonderingsgevallen met betrekking tot de startpost, zie par.6.

3.2 Verwerken van een finish

Een vaarder die door de finish vaart, genereert via het finishkastje een finishpuls naar de Timy tijdklok. De Timy geeft de tijd van het finishmoment door naar de TijdPC/Ariadne/A600-scherm. A600 toont de finishtijd met een tijdnummer in het vak Finishes.

In het Finishes vak staan de finishes op volgorde van binnenkomst. De startnummers ernaast staan in volgorde van start. In de normale situatie zijn beide volgordes gelijk en hoort een finish bij het ernaast staande startnummer.

De belangrijkste taak van de TijdPC-bediener is het toekennen van een startnummer aan de finishtijd in de finishtijdkolom. Dat kan op een paar manieren.

  1. het aanklikken van het gewenste startnummer met de muis
  2. functietoets F2 indrukken
  3. automatisch toekennen

Functietoets F2 koppelt de bovenste twee rijen van de finishtijd- en startnummerkolom. F2 kun je gebruiken als er geen verstoringen zijn in de start- en finishvolgorde.

Als voor de finish het vakje 'Automatisch toekennen' is aangevinkt, dan koppelt A600 automatisch een binnenkomende finish aan het eerste startnummer in de startnummerlijst. De functie heb je nodig, indien de vaartijd direct op moment van finish beschikbaar moet zijn (bijvoorbeeld ten behoeve van een scorebord).

Nadat een finish aan een startnummer is gekoppelt, rekent A600 de vaartijd uit en toont deze in het vak Runs, links op het A600 scherm.

'Undo' en 'Parkeren'

Als de wedstrijd rustig verloopt ( geen inhalers en geen uitvallers) dan is het automatisch toekennen van het startnummer aan de finish wel handig. Het gevaar is dat je even niet oplet, en dat er automatisch toch een verkeerd startnummer aan de laatste finish is gekoppeld. Klik dan op de knop 'Undo'. Daarmee komen de laatste finishtijd en het laatst toegekende startnummer terug in de twee vakken. Je kunt dan het goede startnummer klikken om dat aan de finish toe te kennen. Als je op de Undo knop hebt geklikt, wordt het automatisch toekennen van startnummers uitgezet.

Als je een inhaalsituatie hebt, maar je weet nog niet of de ingehaalde mogelijk de run heeft afgebroken, dan is het onhandig als het ingehaalde startnummer in de bovenste rij blijft staan. Door op de rechtse knop met het kruis onder Pk (Parkeer) te klikken, krijgt de vaarder de status 'geparkeerd', en verdwijnt uit het startnummervak. Is de vaarder inderdaad uitgestapt, dan kun je status naar DNF wijzigen. Komt de vaarder toch nog over de finish, dan kun je het startnummer terugbrengen in het startnummervak door de status naar 'default' te wijzigen. Ariadne zoekt dan uit wat de status moet zijn. Aangezien de vaarder is gestart, maar nog niet gefinished, wordt de status 'gestart' en verschijnt de vaarder weer in het startnummervak. Je kunt dan het startnummer alsnog aan de finish toewijzen.


4. Bijzondere situaties

4.1 Het aangevraagde startnummer is al geweest

A600 geeft hiervan een melding op de statusregel in het vak Starts. Telefonisch overleg met de start is dan nodig. Het volgende kan er aan de hand zijn:

a) de start heeft zich vergist, en een verkeerd startnummer aangevraagd. In dit geval moet de startpost gereset worden. Klik hiervoor de knop Reset SP. De start kan nu opnieuw een startnummer aanvragen.

b) de wedstrijd is inmiddels aan een andere serie begonnen, maar de serie in A600 is nog niet omgezet. Klik links boven in A600 in het vak Serie de juiste serie aan, en reset de startpost (zie (a)). De start kan daarna het startnummer opnieuw aanvragen.

c) het startnummer heeft een nastart gekregen, maar dit is nog niet ingesteld voor het startnummer. Geef in het vak Nastart de serie op en het startnummer dat de nastart krijgt. Klik in de startnummerkeuzelijst op het opgegeven startnummer, of geef een enter . Het betreffende startnummer wordt als laatste in de Runlijst geplaatst met status Restart. Klik vervolgens op de knop Reset SP om de startpost te resetten. De startpost kan het startnummer opnieuw aanvragen.

d) er is eerder een proefstart met het aangevraagde startnummer gemaakt, en het startnummer is nog niet gereset . Geef het startnummer een nastartbehandeling (zie (c)).

4.2 De start wil alsnog een ander nummer starten dan ze aangevraagd hebben

Het komt soms voor dat de start een startnummer heeft aangevraagd, maar dat ze alsnog een ander startnummer willen starten. De start neemt dan per telefoon contact op met de TijdPC-bediener met de vraag of ze alnog een andere nummer kunnen starten.

Dat kan door de startpost te resetten. Klik de knop Reset SP. De start kan nu opnieuw een startnummer aanvragen.

4.3 Het startnummer moet opnieuw gestart worden.

Het kan voorkomen dat een vaarder een valse start maakt en wordt teruggeroepen. Het kan ook voorkomen dat het startoog een tik heeft gehad, waardoor deze de start niet heeft geregistreerd. Ook dan wordt de vaarder teruggeroepen om opnieuw te starten.

Om dezelfde vaarder opnieuw te kunnen laten starten is het nodig dat je het startnummer een nastart geeft. Geef in het vak Nastart de serie op en het startnummer dat de nastart krijgt. Klik in de startnummerkeuzelijst op het opgegeven startnummer, of geef een enter. Wanneer het startkastje vanwege een startoogprobleem nog staat te wachten op de start, dan ook de startpost resetten met een klik op de knop Reset SP.

4.4 Een vaarder krijgt een nastart

Een vaarder heeft van de wedstrijdleider een nastart toegewezen gekregen. Dat kan omdat vaarder geprotesteerd heeft, of omdat er iets fout ging met de tijdwaarneming. De vaarder mag dan opnieuw starten. In Ariadne/A600 moet het startnummer voor de betreffende serie vrijgegeven worden. Geef in het vak Nastart de serie op en het startnummer dat de nastart krijgt. Klik in de startnummerkeuzelijst op het opgegeven startnummer, of geef een enter . Het betreffende startnummer wordt als laatste in de Runlijst geplaatst met status Restart. Klik vervolgens op de knop Reset SP om de startpost te resetten. De startpost kan het startnummer opnieuw aanvragen.

4.5 Incidenteel de serie wijzigen

Het komt voor dat binnen serie 2 toch nog een vaarder wil starten in serie 1, en andersom. Wijzig in het vak Serie de serie voor de eerstvolgende start door een klik op de betreffende serie. Zet na de start de serie direct weer terug.

4.6 Een vaarder is ingehaald

Het kan voorkomen dat vaarders elkaar op het parcours inhalen. De vaarder die later is gestart, finisht voor de vaarder die voor hem/haar is gestart. Net als bij een normale finish selecteer je bij de finishtijd het startnummer van de vaarder die gefinished is. Alleen in dit geval is dat niet het eerste startnummer, maar het tweede startnummer. (In het voorbeeld hiernaast startnummer 9).


4.7 Een vaarder is uitgestapt

Het komt voor dat vaarders een run niet uitvaren. (Bijv. vanwege omslaan en uitstappen, of vanwege materiaalpech.) Ze hebben daarmee hun run afgebroken. Deze vaarders zijn wel gestart, maar zullen niet finishen.

Soms wordt de tijdwaarneming door de start of door de telkamer ingelicht dat het betreffende startnummer is uitgestapt. Soms ook niet, en dan lijkt het in eerste instantie dat het betreffende startnummer is ingehaald. Voor het verwerken van inhalingen, zie par.4.6( Een vaarder is ingehaald).

Als de TijdPC-bediender de melding krijgt dat de vaarder met het betreffende startnummer is uitgestapt, dan krijgt de vaarder de runstatus DNF (Did not finish).

De Tijd-PC bediener selecteert voor de betreffende vaarder in de kolom Status in het vak Runs de waarde 'Did Not Finish'. De vaarder krijgt daarmee de runstatus DNF, en het betreffende startnummer verdwijnt uit de startnummerlijst in het vak Finishes.

4.8 Een Finish teveel

Het kan voorkomen er een finish binnenkomt terwijl niemand door de finish is gevaren. Het kan zijn dat de finisher per ongeluk de finishknop heeft ingedrukt, of dat er een proeffinish gemaakt is. Het kan ook zijn dat een storing in de infrarood finishlijn een finishpuls heeft veroorzaakt. Je kunt de ongeldige finish weggooien door de knop met de X onder de letters Nv (Not valid) in het vak Finishes te klikken. De betreffende finishtijd verdwijnt dan uit het Finishes vak.

4.9 Abnormale vaartijd

Als je in de vaartijdkolom van het Runs vak een vaartijd ziet die heel kort, heel lang, of negatief is, dan is er iets niet goed gegaan in de finishtijd verwerking. Dit treedt meestal op in combinatie met calamiteiten. Je krijgt abnormale vaartijden als een finish aan een verkeerd startnummer is gekoppeld (of andersom gezegd, het startnummer heeft een verkeerde finish gekregen).

Als er iets aan de hand is met de vaartijden, geef dit door naar de AdmiePC bediener. Blijft zelf geconcentreerd op de verwerking van nog binnenkomende finishes. Als er geen vaarders meer in de baan zijn, dan kun je zelf ook analyseren wat er aan de hand is. Klik daarvoor op de knop Timing events. Je krijgt dan het scherm A653, met een overzicht van de start- en finishtoewijzingen, en ook de ongeldig verklaarde starts en finishes. Is misschien een inhaalbeweging niet goed verwerkt? Is een ongeldige met een geldige finish verwisselt ? Op A653 kun je doorklikken naar het het scherm (A655) Timing events omwisselen. Op A655 kun je de toewijzing van twee start-events of van twee finish-events omwisslen.

(4.10) Het gefinishte startnummer staat niet in de startnummerlijst

Als deze situatie optreedt, dan is er iets mis met de startpostcommunicatie, of zit er iets fout in de software. Noteer het tijdevent nummer ( nr.) en klik daarna op de X button. De finishtijd verdwijnt daarmee uit het Finishes vak, maar is nog wel in de database opgeslagen. Geef het probleem door naar de AdmiePC bediener om het probleem uit te zoeken. Bel de starter om te controleren of je meer starts mist. Is dat het geval, stop dan het starten. Verdere analyse is nodig om te achterhalen wat het probleem is, en hoe dit op te lossen.


5. Wedstrijdinstellingen

5.1 Serie (loop, manche) wijzigen

De wedstrijden zijn gegroepeerd in programmablokken. Van de wedstrijden in een programmablok wordt eerst serie 1 gevaren, en daarna serie 2.

Het scherm A600 legt de start- en finishtijden vast voor de serie als aangegeven op het scherm. Als in het programmablok naar serie 2 wordt overgeschakeld (en bij het volgende programmablok weer terug naar serie 1), moet je op A600 de betreffende serie aanklikken.

Als je bij het omschakelen van een serie vergeet de instelling op het A600 scherm te wijzigen, dan krijg je bij de startnummeraanvraag de foutmelding dat het startnummer al geweest is.

5.2 Startinterval wijzigen

Ariadne A600 houdt de tijd tussen twee starts bij. Dit is het startinterval. Het startinterval is in te stellen. Zolang het startinterval sinds de vorige start nog niet verstreken is, geeft A600 nog geen toestemming om te starten. Het startinterval is volgens de reglementen 60 seconden voor K1 en 120 seconden voor C2 en ploegen. Op aanwijzingen van de wedstrijdleiding kunnen ook andere startinterval waarden ingesteld worden. Het startinterval stel je in door in de keuzelijst de gewenste waarde te kiezen. Het gekozen startinterval gaat in vanaf het eerstvolgende aangevraagde startnummer.

 

Om dezelfde vaarder opnieuw te kunnen laten starten is het nodig dat je het startnummer een nastart geeft. Geef in het vak Nastart de serie op en het startnummer dat de nastart krijgt. Klik in de startnummerkeuzelijst op het opgegeven startnummer, of geef een enter. Wanneer het startkastje vanwege een startoogprobleem nog staat te wachten op de start, dan ook de startpost resetten met een klik op de knop Reset SP.

4.4 Een vaarder krijgt een nastart

Een vaarder heeft van de wedstrijdleider een nastart toegewezen gekregen. Dat kan omdat vaarder geprotesteerd heeft, of omdat er iets fout ging met de tijdwaarneming. De vaarder mag dan opnieuw starten. In Ariadne/A600 moet het startnummer voor de betreffende serie vrijgegeven worden. Geef in het vak Nastart de serie op en het startnummer dat de nastart krijgt. Klik in de startnummerkeuzelijst op het opgegeven startnummer, of geef een enter . Het betreffende startnummer wordt als laatste in de Runlijst geplaatst met status Restart. Klik vervolgens op de knop Reset SP om de startpost te resetten. De startpost kan het startnummer opnieuw aanvragen.

4.5 Incidenteel de serie wijzigen

Het komt voor dat binnen serie 2 toch nog een vaarder wil starten in serie 1, en andersom. Wijzig in het vak Serie de serie voor de eerstvolgende start door een klik op de betreffende serie. Zet na de start de serie direct weer terug.

4.6 Een vaarder is ingehaald

Het kan voorkomen dat vaarders elkaar op het parcours onhalen. De vaarder die later is gestart finisht voor de vaarder die voor hem/haar is gestart. Als bij een normale finish selecteer je bij de finishtijd het startnummer van de vaarder die gefinished is. Alleen in dit geval is dat niet het eerste startnummer, maar het tweede startnummer. (In het voorbeeld hiernaast startnummer 31).

4.7 Een vaarder is uitgestapt

Bij minder ervaren vaarders komt het voor dat ze omslaan en dan uitstappen. Ze hebben daarmee hun run afgebroken. Deze vaarders zijn wel gestart, maar zullen niet finishen.

Soms wordt de tijdwaarneming al ingelicht door de start of de telkamer dat het betreffende startnummer is uitgestapt. Soms ook niet, en dan lijkt het in eerste instantie dat het betreffende startnummer is ingehaald. Voor het verwerken van inhalingen, zie par.4.6( Een vaarder is ingehaald).

Als de TijdPC-bediender de melding krijgt dat de vaarder met het betreffende startnummer is uitgestapt, dan krijgt de vaarder de runstatus DNF (Did not finish).

De Tijd-PC bediener selecteert voor de betreffende vaarder in de kolom Status in het vak Runs de waarde 'Did Not Finish'. De vaarder krijgt daarmee de runstatus DNF, en het betreffende startnummer verdwijnt uit de startnummerlijst in het vak Finishes.

4.8 Een Finish teveel

Het kan voorkomen er een finish binnenkomt terwijl niemand door de finish is gevaren. Het kan zijn dat de finisher per ongeluk de finishknop heeft ingedrukt, of dat er een proeffinish gemaakt is. Het kan ook zijn dat een storing in de infrarood finishlijn een finishpuls heeft veroorzaakt. Je kunt de ongeldige finish weggooien door de knop met de X onder de letters nv (Not valid) in het vak Finishes te klikken. De betreffende finishtijd verdwijnt dan uit het Finishes vak.

4.9 Abnormale vaartijd

Als je in de vaartijdkolom van het Runs vak een vaartijd ziet die heel kort, heel lang of negatief is, dan is er iets niet goed gegaan in de finishtijd verwerking. Dit treedt meestal op in combinatie met calamiteiten. Je krijgt abnormale vaartijden als een finish aan een verkeerd startnummer is gekoppeld (of andersom gezegd, het startnummer heeft een verkeerde finish gekregen).

Als er iets aan de hand is met de vaartijden, geef dit door naar de AdmiePC bediener. Blijft zelf geconcentreerd op de verwerking van nog binnenkomende finishes. Als er geen vaarders meer in de baan zijn, dan kun je zelf ook analyseren wat er aan de hand is. Klik daarvoor op de knop Timing events. Je krijgt dan het scherm A653, met een overzicht van de start- en finishtoewijzingen, en ook de ongeldig verklaarde starts en finishes. Is misschien een inhaalbeweging niet goed verwerkt? Is een ongeldige met een geldige finish verwisselt ? Op A653 kun je doorklikken naar het het scherm (A655) Timing events omwisselen. Op A655 kun je de toewijzing van twee start-events of van twee finish-events omwisslen.

(4.10) Het gefinishte startnummer staat niet in de startnummerlijst

Als deze situatie optreedt, dan is er iets mis met de startpostcommunicatie, of zit er iets fout in de software. Noteer het tijdevent nummer (T nr.) en klik daarna op de X button. De finishtijd verdwijnt daarmee uit het Finishes vak, maar is nog wel in de database opgeslagen. Geef het probleem door naar de AdmiePC bediener om het probleem uit te zoeken. Bel de starter om te controleren of je meer starts mist. Is dat het geval, stop dan het starten. Verdere analyse is nodig om te achterhalen wat het probleem is, en hoe dit op te lossen.

5. Wedstrijdinstellingen

5.1 Serie (loop, manche) wijzigen

De wedstrijden zijn gegroepeerd in programmablokken. Van de wedstrijden in een programmablok wordt eerst serie 1 gevaren, en daarna serie 2.

Het scherm A600 legt de start- en finishtijden vast voor de serie als aangegeven op het scherm. Als in het programmablok naar serie 2 wordt overgeschakeld (en bij het volgende programmablok weer terug naar serie 1), moet je op A600 de betreffende serie aanklikken.

Als je bij het omschakelen van een serie vergeet de instelling op het A600 scherm te wijzigen, dan krijg je bij de startnummeraanvraag de foutmelding dat het startnummer al geweest is.

5.2 Startinterval wijzigen

Ariadne A600 houdt de tijd tussen twee starts bij. Dit is het startinterval. Het startinterval is in te stellen. Zolang het startinterval sinds de vorige start nog niet verstreken is, geeft A600 nog geen toestemming om te starten. Het startinterval is volgens de reglementen 60 seconden voor K1 en 120 seconden voor C2 en ploegen. Op aanwijzingen van de wedstrijdleiding kunnen ook andere startinterval waarden ingesteld worden. Het startinterval stel je in door in de keuzelijst de gewenste waarde te kiezen. Het gekozen startinterval gaat in vanaf het eerstvolgende aangevraagde startnummer.

6. Calamiteiten

Met de tijdwaarnemingsapparatuur en software kunnen verschillende dingen mis gaan. Daardoor kun je niet meer automatisch starten en of finishen. In dit hoofdstuk worden de uitzonderingsgevallen genoemd, en hoe daarop te handelen.

6.1 De verbinding met de Timy tijdklok is weggevallen

Wanneer de verbinding wegvalt tussen Ariadne en de Timy, dan signaleert Ariadne dat rechtboven in het A600 scherm. Het is mogelijk dat je dat als TijdPC-bediener niet tijdig opmerkt, en dat je het pas merkt als je een finish ziet, terwijl er geen finishtijd binnenkomt.

Als in een wedstrijd de Timy status naar "Geen verbinding met Timy" gaat, leg dan eerst de start stil. (De starter via de telefoon inlichten). Controleer vervolgens of de Timy nog aan staat. Een aantal mogelijkheden worden hieronder besproken.

1. Als de Timy nog aanstaat, dan gaan er geen start en finishtijden verloren. De start- en finishtijden die niet doorgekomen zijn van de Timy naar Ariadne kun je later handmatig overnemen van de Timy naar Ariadne. Controleer de usb-kabelverbinding tussen de Timy en de TijdPC. Sluit het A600 scherm en open het opnieuw. Kijk of Ariadne opnieuw verbinding met de Timy kan maken. Zoja, ga door met starten. Als er tijden handmatig van de Timy naar Ariadne overgenomen moeten worden, leg deze klus bij de AdmiePC bediener. Als Ariadne niet opnieuw verbinding met de Timy kan maken, roep dan de hulp van de AdmiePC bediener.

2. De Timy blijkt uit te zijn. Controleer of de Timy voeding. Controleer of de voedingsplug goed in de Timy is ingestoken, dat de voeding op 230V is aangesloten, en dat er 230V netspanning is. Als het een voedingsprobleem is dat je hebt kunnen verhelpen, dan zal de Timy weer aangaan, en zal de verbinding tussen Ariadne en de Timy weer aktief worden. Je kunt dan weer laten starten. Het kan zijn dat er van één of twee vaarders in de baan geen tijden beschikbaar zijn. Vraag de wedstrijdleider hoe hiermee om te gaan. Het kan zijn dat de vaarders een nastart krijgen. Als er een backup tijdwaarneming is, kunnen eventueel ook de backuptijden gebruikt worden, die door de AdmiePC bediener handmatig in Ariadne ingevoerd worden. (Dit is een beslissing van de hoofdscheidsrechter).

3. De kabeltjes rond de Timy zijn in orde, maar de Timy doet niets. Het venster is leeg, of het is bevroren. Wanneer de Timy niet tot leven te brengen is, is het zaak de backup-Timy in te zetten. Zodra deze ingeplugd en ingeschakeld is, zal Ariadne de verbinding weer herstellen. Je kunt de start instructie geven weer te gaan starten. Als er start- en of finishtijden verloren zijn, licht dan de wedstrijdleider in. Roep de wedstrijdtechnicus om uit te zoeken wat er met de defecte Timy aan de hand is.

(6.2) De verbinding met het Start- en of Finishkastje is weggevallen

Ariadne kan op afstand de voedingsspanning van het start- en finishkastje waarnemen. Als beide voedingsspanningen Ok zijn, dan geeft de S/F status "Verbonden met Start en Finish". Als één of beide voedingsspanningen niet Ok zijn, dan zegt de S/F status "Geen verbinding met Start en of Finish".

Als je de S/F statusverandering op het A600 scherm niet opmerkt, dan kan het zijn dat je een finish binnenkrijgt waarvoor geen startnummer is aangevraagd, of dat er vaarder over de finish gaat waarvoor geen finishtijd binnenkomt.

Wanneer tijdens een wedstrijd de verbinding met start-en of finishkastje wegvalt, bel dan direct naar de starter dat hij/zij stopt met starten. Roep de wedstrijdtechnicus om te controleren wat er met het start- of finishkastje aan de hand is. Het probleem kan ook in de bekabeling tussen start- en finishkastje en de TijdPC. Licht de wedstrijdleider is dat het starten is gestopt vanwege een technisch probleem. Geef ook aan de wedstrijdleider door van welke startnummers tijden verloren zijn.

Wanneer de problemen met het start- en of finishkastje zijn verholpen, zal Ariadne constateren dat er weer verbinding is. Normaliter zal eerst een proefstart en -finish gemaakt worden. Gebruik hiervoor een startnummer dat voor testdoeleinden beschikbaar is. (Normaliter een aantal startnummmers vanaf 400). Als de starts en finishes weer goed op Ariadne binnenkomen, dan kun je de starter informeren dat weer gestart kan worden (onder goedkeuring van de wedstrijdleider).

(6.3) De start-ogen werken niet meer

Als TijdPC-bediener zul je dit niet direct opmerken. Je krijgt een telefoontje van de starter dat een vaarder is gestart, maar dat de startoogpiep niet is opgehouden. Je hebt ook geen start binnengekregen.

Roep de wedstrijdtechnicus naar de start, en informeer de wedstrijdleider dat er een startprobleem is. Reset de startpost door op de knop Reset SP te klikken. Als de wedstrijdtechnicus het probleem kan oplossen, dan zullen eerst enkele proefstarts gemaakt worden. Gebruik hiervoor een startnummer dat voor testdoeleinden beschikbaar is. (Normaliter een aantal startnummers vanaf 400). Als het startoog weer werkt, dan kan de starter weer starts aanvragen. Informeer de wedstrijdleider dat weer gestart wordt.

Als de wedstrijdtechnicus er niet in slaagt de startogen tijdig in orde te krijgen, dan zal hij/zij de startogen van het startkastje afkoppelen. De starter gaat dan met de handknop op het startkastje de starts vastleggen. Voor jou als TijdPC-bediener zie je geen verschil met starts via de startogen. Je krijgt als normaal startnummeraanvragen en starttijden binnen. Informeer de wedstrijdleider over de gewijzigde startprocedure.

(6.4) De startnummercommunicatie met startkastje werkt niet meer

Als TijdPC-bediener zul je dit niet direct opmerken. Je krijgt een telefoontje van de starter dat hij/zij een startnummer heeft aangevraagd, maar dat er geen startlijnvrijgave komt. Jij hebt geen startnummeraanvraag gezien.

Als Ariadne nog wel verbinding met het startkasje heeft (S/F status staat op 'Verbonden'), kijk dan eerst of je het probleem kunt verhelpen door de startpost te resetten en de starter het startnummer opnieuw te laten aanvragen. Helpt dat niet, roep dan de wedstrijdtechnicus naar de start, en informeer de wedstrijdleider dat er een startprobleem is.

Als de wedstrijdtechnicus het probleem kan oplossen, dan zullen eerst een paar startnummer proefaanvragen gedaan worden. Gebruik hiervoor een startnummer dat voor testdoeleinden beschikbaar is. (Normaliter een aantal startnummers vanaf 400). Reset de startpost na een geslaagde proefaanvraag. Als de startnummercommunicatie weer werkt, dan kan de starter weer starts aanvragen. Informeer de wedstrijdleider dat weer gestart wordt.

Als de wedstrijdtechnicus er niet in slaagt de startnummercommunicatie tijdig in orde te krijgen, dan kan besloten worden de startnummeraanvraag via het A600 scherm te laten verlopen. De starter geeft het te starten startnummer per telefoon door naar jou als TijdPC-bediener, waarna je het startnummer invoert in de keuzelijst "Handinvoer startnummer" in het vak Starts. In dit geval is het handig het startinterval op 5 sec. te zetten, zodat de starter zelf kan bepalen wanneer hij/zij de startopdracht geeft. Als de startnummercommunicatie niet werkt, zal ook de startlijnvrijgave door het startkastje niet werken. De starter zal met de handknop op het startkastje de start vastleggen. Nadat deze handmatige startnummeraanvraagprocedure is afgesproken, kan de starter via deze procedure weer startnummers aanvragen. Informeer de wedstrijdleider dat weer gestart wordt, maar met een handmatige startprocedure.

(6.5) Het Startkastje werkt niet meer

Wanneer het startkastje niet meer werkt, kunnen via het startkastje geen startnummers aangevraagd worden, en kunnen geen startpulsen verzonden worden. Als de problemen niet tijdig verholpen kunnen worden, kan het starten verder gaan indien er een audiokanaal beschikbaar is tussen starten en Tijd-PC bediener. Dit kan de telefoon zijn, of wanneer deze vanwege kabelproblemen ook niet beschikbaar is, een mobilofoon.

De starter geeft het te starten startnummer per telefoon naar jou door, als Tijd-PC bediener. Je voert het startnummer in in het keuzevak "Handinvoer startnummer" in het vak Starts. Luister per telefoon mee naar de startopdracht van de starter naar de vaarder. Dit starten gebeurt door luid aftellen van de starter, 'drie, twee, een, start'. Op het 'start' van de starter druk je de groene Start-knop van de Timy in. Daarmee leg je voor de vaarder een starttijd vast.De verdere afwikkeling van de run verloopt normaal.

(6.6) De finish-ogen werken niet meer

Als de finish-ogen niet meer werken geeft het finishkastje een alarm. Geeft de starter de opdracht niet meer te starten, en roep de wedstrijdtechnicus. Als deze het probleem niet snel genoeg kan oplossen, dan wordt de handknop op het finishkastje gebruikt, en wordt met de hand gefinished. Dit vraagt geen instellingswijzigingen van Ariadne-A600. Informeer wel de wedstrijdleider dat er een finishprobleem is, en dat nu met de hand wordt gefinished.

Het kan zijn dat je er pas achter komt dat de finishlijn niet meer werkt, doordat de vaarder over de finishlijn komt en er geen finishtijd binnenkomt. Leg dan ook het starten stil, en roep de wedstrijdtechnicus. Als deze het probleem niet snel genoeg kan oplossen, kan hij/zij het finishkastje vervangen door een reservekastje, of door een handknop.

Geef aan de wedstrijdleider door van welke startnummers de finishtijden missen. Als er backup tijdwaarneming is, kunnen eventueel die tijden gebruikt worden (te beslissen door de hoofd-scheidsrechter, en in te voeren door de AdmiePC-bediener). Als er geen backup tijdwaarneming is, kunnen de betreffende vaarders een nastart toegewezen krijgen.

(6.7) Spook starts en finishes

Het kan voorkomen dat je vanwege een storing een start- of finishtijd ontvangt, terwijl er een start of finish heeft plaatsgevonden. Zogenaamde spookstarts, -finishes. Zolang een spookstart binnenkomt als er geen startnummer klaar voor de start ligt, of een spookfinish binnenkomt terwijl er duidelijk geen finish heeft plaatsgevonden, dan zijn deze spookstarts/finishes duidelijk te herkennen. Ariadne signaleert een spookstart met de melding in het Status startnummeraanvraag veld in het vak Starts "Start zonder startnummer". In Ariadne hoef je daarmee niets te doen. Als je vaker dan eens een spookstart ziet, licht dan de wedstrijdtechnicus in.

Een spookfinish wordt in de kolom Finishtijd van het vak Finishes getoond. Als duidelijk is dat er geen finish heeft plaatsgevonden, dan kun je met de X-knop in het vak Finishes de spookfinish ongeldig verklaren.

Ongemakkelijk wordt het wanneer een spookstart optreedt op het moment dat een startnummeraanvraag OK voor start heeft gekregen. Je bent dan als Tijd-PC bediener niet in staat vast te stellen, welke van de twee starts (als die kort na elkaar binnenkomen) de spookstart en de echte start is. Als eventueel na onderzoek mocht blijken dat de spookstart als starttijd voor het startnummer is gegeven (bijvoorbeeld door het vergelijken van de vaartijd met de backup tijdwaarneming), geef dit door naar de Admie-PC bediener. Die kan in Ariandne voor de betreffende run de spookstart omwisselen met de echte start. Licht de hoofdscheidsrechter in over deze correctie.

Omdat je als Tijd-PC bediener zicht op de finish hebt, ben je beter in staat een keuze te maken tussen een spookfinish en de echte finish wanneer deze vlak na elkaar binnenkomen. Koppel de echte finish aan het betreffende startnummer en markeer de spookfinish als ongeldig met de X-knop in het vak Finishes.

(6.8) De Tijd-PC valt uit

Het kan voorkomen dat de Tijd-PC uitvalt. Bijv. door de 230V die wegvalt, een disk-crash, een voeding die eruit klapt, door het spontaan resetten van de PC, door het vastlopen van of door een foutmelding van Ariadne, of door een 'blauw scherm' van Windows..

Informeer de starter dat hij/zij geen vaarders meer laat starten. Kijk of de Timy nog aktief is. Vaarders in de baan kunnen dan normaal finishen. Betrek de AdmiePC bediener in het probleem. Probeer samen een oplossing te vinden. Licht de wedstrijdleider in dat er een tijdwaarnemingsprobleem is.

Als Ariadne een foutmelding geeft, kan het voldoende zijn het A600 scherm te sluiten en opnieuw te openen. Blijven er foutmeldingen komen, dan kun je Ariadne afsluiten en opnieuw starten.

Is Ariadne vastgelopen (reageert nergens meer op), dan kun je proberen Ariadne af te sluiten (met andere muisknop klikken op de Ariadne taak in de taakbalk en kiezen voor sluiten.) Als dat geen effect heeft kun je proberen de TijdPC af te sluiten en opnieuw te starten.

Als uit analyse blijkt dat de Ariadne wedstrijddatabase problemen veroorzaakt, of bijvoorbeeld corrupt is, dan kan het nodig zijn naar een eerdere backup versie van de database terug te gaan. Dit laatste is ook nodig als de TijdPC een diskcrash heeft, waardoor de wedstrijddatabase niet meer te lezen is. Dit laatste benadrukt de noodzaak dat elke 10 minuten een backup wordt gemaakt van de wedstrijddatabase, naar een USB-stick, of naar een andere PC op het netwerk.

Als de TijdPC wegens hardwareproblemen uitvalt, dan kan de AdmiePC de functie in korte tijd overnemen, omdat de configuraties van beide PC's gelijk zijn. De connectors naar de Timy en naar de Start/finish ompluggen, en Ariadne starten met de laatst beschikbare wedstrijddatabase.

Gedurende het oplossen van deze problemen ligt de wedstrijd stil. (Tenzij er een backup tijdwaarneming draait en de hoofdscheidsrechter de opdracht heeft gegeven door te starten). De starts en finishes die in de laatste backup van de wedstrijddatabase missen, kunnen handmatig uit de Timy overgenomen worden naar Ariadne, nadat deze weer aktief gebracht is.